SAA na aerodromu Batajnica

Veliko interesovanje za upis nove klase studenata SAA

 

SMATSA Vazduhoplovna akademija iz Vršca predstavila se na manifestaciji “Otvoreni dan“ na Aerodromu Batajnica.

Veliki broj ljubitelja vazduhoplovstva posetio je štand SAA ispred našeg Kontrolnog tornja i raspitivao se o uslovima i načinu školovanja u Vršcu. Propagandni material, sve informacije u vezi sa školovanjem, ali i vazduhoplovstvom, građani su mogli dobiti od naših instruktora.

Padobranci specijalne jedinice Vojske Srbije skokom iz helikoptera MI-8, sa visine od 1.200 metara, otvorili su manifestaciju na vojnom aerodromu Batajnica. Iz helikoptera je iskočilo sedam padobranaca, a dvojica su razvila na nebu nad Batajnicom zastave Srbije i Vojske Srbije, pred velikim brojem okupljenih građana.

Nakon padobranaca usledio je letački program za koji je vladalo najveće interesovanje, a u kome su učestovali avioni MIG-29, MIG-21, Supergaleb G-4, AN-26, Utva-75 kao i helikopteri Gazela i MI-8/17.

Domaćin manifestacije, zamenik komandanta 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Željko Bilić rekao je novinarima da je na toj manifestaciji bilo izmedju četiri i pet hiljada posetilaca i da je to za tu brigade Otvoreni dan bio prilika da građanima prikažu svoju obučenost.

On je naglasio da se ta manifestacija organizuje kako bi građani mogli da se druže sa pripadnicima vojske i 204. vazduhoplovne brigade i da dođu bez posebnih dozvola na aerodrome Batajnica.

Bilić je zadovoljan što je aeromitingu prisustvovao veliki broj mladih ljudi i dece. „Deca su budućnost vojske“, poručio je Bilić.

Pre zvaničnog početka manifestacije posetioci su razgledali izložene avione na aerodromu, a mališani su mogli da uđu u kabinu vojnih letelica i da se slikaju. U programu su pored pripadnika 204. vazduhoplovne brigade učestvovali i pripadnici 250. raketne brigade za PVD, 126. brigade VOJIN, specijalne brigade Vojske Srbije i pripadnici Centra za letna ispitivanja.

Letački deo programa je počeo nadletanjem tri super galeba G4 koji su simulirali dejstva na zemlji kao i aviona MIG 21 koji je demonstritrao zaštitu jurišne avijacije.

Avion UTVA75 je simulirao traganje i spašavanje za oborenim pilotom kojeg je zatim evakuisala posada helikoptera MI8 dok ih je iz vazduha štitio helikopter Gazela.

Nakon toga simuliran je ulazak aviona Antonov 26 u vazdušni prostor Srbije kojeg je MIG 29 pronašao i prisilio da sleti na aerodrom.

Helkipoter MI 8 je takođe sulmulirao gašenje požara tako što je prosuo dve tone vode koje je prethodno zahvatio iz Dunava, kod Banovaca.

Akcija „Otvoreni dan“ je realizovana sa ciljem da se prikaže obučenost pripadnika Vojske Srbije za izvršavanje zadataka iz dodeljenih misija i promocije Vojske Srbije kroz direktan kontakt sa građanima, a tradicionalno je posvećena učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i široj javnosti.

Comments are closed.