HungaroControl uplaćuje 8.000 evra za Srbiju i BiH

Stiže prva uplata povodom apela apela za pomoć ugroženima od poplava, koji je SMATSA uputila EUROCONTROL i CANSO

 

Povodom apela za pomoć ugroženima od poplava, koji je Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA doo) uputila direktorima EUROCONTROL i CANSO (Organizacija civilnih pružaoca usluga u vazdušnoj plovidbi) Mađarska Kontrola letenja HungaroControl potvrdila je da će Crvenom Krstu uplatiti 8.000 evra. Srbija i Bosna i Hercegovina dobiće po 4.000 evra, potvrđeno je u pismu dostavljenom SMATSA, koja je u skladu sa preporukama resornog ministarstva, zamolila sve Kontrole letenja za novčanu pomoć. SMATSA očekuje da će narednih dana i ostale članice EUROCONTROL i CANSO uplatiti novčanu pomoć za nastradale u poplavama.

Inače, Direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA doo) Radojica Rovčanin, uplatio je 500 000 dinara lične pomoći na račun Vlade Srbije za pomoć nastradalima u poplavama. ”Iako je Kompanija SMATSA već uplatila veliki novac za pomoć nastradalima, želeo sam da lično pomognem obnovi Srbije. Pozivam i ostale direktore preduzeća da ličnim donacijama pokažu i svojim zaposlenima i građanima Srbije da zajedno, u koordinaciji sa Vladom Srbije, možemo da pobedimo poplave” kaže Rovčanin.

Kompanija Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SМАТSА doo) uplatila je na račun Vlade Srbije 10 miliona dinara humanitarne pomoći. Poslovodstvo je predložilo sindikatima SМАТSА da se zaposleni odreknu jedne dnevnice i da taj novac naknadno bude uplaćen na isti račun Vlade. Sindikat SМАТSА već je izdvojio i 500 hiljada dinara za kupovinu roba i materijala koji će biti uručeni na terenu.

SМАТSА je prihvatnim centrima za smeštaj postradalih u poplavama isporučila 61 dušek, 70 ćebadi, 70 jastuka i 150 komada posteljine. Dva autobusa i jedan automobil sa vozačima stavljeni su na raspolaganje Vojsci Srbije na Aerodromu Batajnica. Na raspolaganje je stavljen i objekat Školskog centra Kontrole letenja na aerodromu Beograd od preko 2000 kvadrata.

SМАТSА Vladi Srbije i MUP stavlja na raspolaganje flotu od 22 aviona sa posadom za prevoz ljudi i tereta:

– 2 turbo-elisna aviona King Er (za prevoz 6 putnika ili 500 kilograma tereta) koji mogu sletati na aerodrome Užice, Kraljevo, Niš, Batajnica i Surčin

– 18 jednomotornih aviona Cesna 172 (za prevoz 3 putnika ili 200 kilograma tereta) koji mogu sletati na više od 30 aerodroma u Srbiji sa travnatom pistom

– 2 dvomotorna aviona Cesna 310 (prevoz 4 putnika ili 250 kilograma tereta) koji mogu sletati na aerodrome Užice, Kraljevo, Niš, Batajnica i Surčin.

Comments are closed.