Uživo uključenje u emisiju „Ovo je Srbija“ RTS 1

Načelnik Vranić: „Samo interesovanje za akademiju proizilazi iz kvaliteta i bezbednosti koje nudimo“.

 

Student SMATSA Vazduhoplovne akademije Stefan Veselinović, koji je prošle godine došao na školovanje u Vršac iz Londona i načelnik SAA Mirko Vranić, uključili su se danas uživo u program RTS 1 i ispričali priču o našoj Akademiji.

Tom prilikom reporperka Maša Ivkov je rekla:

U vršačkoj Pilotskoj akademiji trenutno se obrazuje 80 pilota, a već sutra stiže nova aprilska klasa koja će brojati 13 kadeta. Najviše polaznika je iz naše i zemalja regiona, ali se ovde redovno školuju studenti iz Nemačke, Velike Britanije, Alžira i svih drugih krajeva sveta. Među njima često ima i dece iseljenika koji su rešili da se za karijeru pilota obrazuju u otadžbini. Jedan od njih je i Stefan Veselinović. Stefane, tvoji roditelji već niz godina žive u Londonu, a tebe evo u Vršcu i ovde se obučavaš za pilota.

Stefan Veselinović, student

Uvek sam želeo da budem pilot. Po preporuci moji roditelji su mi rekli da postoji akademija u Vršcu, zove se SMATSA Vazduhoplovna akademija i došao sam ovde. Mogu reći da mi ovaj kvalitet školovanja veoma odgovara i instruktori su mnogo dobri. Kvalitet školovanja ovde je kao što bi to bilo u Londonu. Ali život u Srbiji je mnogo bolji, pogotovo što mi je sve mnogo opuštenije a letenje je odlično.

Reporter: Maša Ivkov

Da li možda planiraš i da profesionalnu karijeru nastaviš ovde u Srbiji?

Stefan Veselinović, student

Imam već plan. Voleo bih da budem, u „Air Serbia“ i da vozim avione.

Reporter: Maša Ivkov

Hvala ti najlepše na ovom razgovoru. Da kažemo i to da je u vršačkoj Pilotskoj akademiji u poslednjih 60 godina obrazovano više od 2000 pilota. To je i po tradiciji ali i po veličini najveća Pilotska akademija u jugoistočnom delu Evrope. Sa nama je danas i gospodin Mirko Vranić.

Gospodine Vraniću, otkud toliko interesovanje, pre svega stranih studenata za vršačku akademiju?

Mirko Vranić, načelnik SMATSA pilotske akademije

Samo interesovanje za akademiju proizilazi iz kvaliteta i bezbednosti koju nudi ova Akademija. Kvalitet nudimo kroz stručan teoretski kadar koji posedujemo, stručne iskusne instruktore i održavanje vazduhoplova u našoj akademiji, to je na veoma na visokom nivou. Ono što mogu da kažem da nas izdvaja je što imamo flotu od 20 vazduhoplova, da smo 2012. godine kupili 8 novih aviona sa glas kokpitom što predstavlja izuzetni napredak u samoj obuci. Podatak kojim se ponosimo je i savremeni simulator na kojem se jedan sat leta zamenjuje jednim satom realnog letenja. Na takav način pružamo izuzetno kvalitetnu uslugu svim polaznicima naše škole. Svi koji završe kod nas, da li dolaze iz Evrope, Azije, Afrike i tako dalje, predstavljaju svojevrsne ambasadore koji šire daleko glas o samoj Akademiji. Možemo napomenuti da je u toku prošlog meseca glas o akademiji došao i do Japana, da je predstavnik japanske škole vazduhoplovstva došao i izrazio interes za moguće uspostavljanje saradnje sa SMATSA Vazduhoplovnom akademijom.

Reporter: Maša Ivkov

Hvala Vam najlepše na ovom razgovoru. I za kraj da kažemo da smo danas razgovarali i sa instruktorima letenja koji su nam rekli da piloti iz vršačke Pilotske akademije izlaze prekaljeni i to zbog meteoroloških uslova. Naime Vršac je specifičan po Ruži vetrova koja pilotima otežava letenje, pa i oni stiču specifično iskustvo u odnosu na studente koji se školuju u idealnim meteorološkim uslovima.

Comments are closed.