Kancelarija sa najlepšim pogledom

Samo hrabri bi se menjali sa ovom lepoticom

 

Ona je lepa, mlada i uspešna. Neko bi verovatno rekao: „Samo joj još krila fale“. E, pa Stefani Gavrilović (24) ima i njih, zajedno s kancelarijom sa najlepšim pogledom na svet.

Mnogi i dalje misle da je biserni osmeh koji piloti moraju da poseduju samo mit, ali Stefani tvrdi drugačije, Foto: SMATSA

Bez krila, ova Beograđanka ne bi mogla da obavlja svoj posao, niti da ispuni dugogodišnji san da poseduje leteću kancelariju. Naravno, u pitanju su krila aviona, dok je ova hrabra devojka jedina instruktorka letenja na akademiji SMATSA u Srbiji i samim tim jedina žena s naših prostora s kancelarijom „ni na nebu – ni na zemlji“.

Neizmernu ljubav prema letenju Stefani je osetila još pri prvom ulasku u avion, kad je posle leta i adrenalina koji joj je prostrujao celim telom odlučila da krene na obuku za pilota.

– Prvi put sam se vozila jedrilicom, avionom koji ide samo uz pomoć vetra, dok sam bila u poseti drugu u Engleskoj koji ih vozi. Oduševila sam se osećajem i ubrzo nakon tog iskustva odlučila da i sama krenem na obuku za pilota, čisto iz rekreacije. Ali, prvi put kad sam sama poletela, znala sam da je to nešto što želim da radim do kraja života – priča Stefani.

Neizmernu ljubav prema letenju Stefani je osetila još pri prvom ulasku u avion, Foto: SMATSA

Sa 19 godina Stefani je već pilotirala jedrilicama, a čim je SMATSA objavila konkurs za instruktora letenja, znala je šta treba da uradi. Danas, ova neustrašiva devojka ima 24 godine i ponosno može da kaže da je jedini ženski instruktor letenja na vazduhoplovnoj akademiji u Vršcu, gde radi skoro četiri meseca.

– Bilo je puno odricanja, propuštenih izlazaka, letovanja i zimovanja. Ali, kad imaš cilj koji želiš da ostvariš, sve to pada u drugi plan. Imala sam učenike koji ne mogu da se izbore s odricanjima, pa odustanu. Ima i onih koji se uplaše moguće opasnosti, pa odustanu. Nije ovaj posao za svakog, treba negde da čuvaš i adrenalinskog zavisnika da bi leteo bez problema. Zato je mnogima čudno što jedna žena vozi avion, pa me u uniformi, često pomešaju sa stjuardesama – smeje se mlada pilotkinja, odajući da je „adrenalin njena droga“.

Sa 19 godina Stefani je već pilotirala jedrilicama, a čim je SMATSA objavila konkurs za instruktora letenja, znala je šta treba da uradi, Foto: SMATSA

Ipak, kako kaže Stefani, da biste upravljali avionom, doza straha mora da postoji, zbog predostrožnosti. Ako pređete tu granicu, onda je bolje da se ne seda za „kormilo“.

Biserni zubi nisu mit!

Rigorozni sistematski pregledi sastavni su deo posla pilota. Mnogi i dalje misle da je biserni osmeh koji piloti moraju da poseduju samo mit, ali Stefani tvrdi drugačije.

– Jednom godišnje svi piloti prolaze detaljan sistematski pregled vida, sluha, pluća, krvi, i naravno zuba. Svi zdravi zubi su obavezni pri obavljanju ovog posla, svaka plomba ili kvaran zub se i te kako oseti na nekoliko hiljada metara nadmorske visine – kaže Stefani.

– Nikad ne smem sebi da dozvolim da avion stigne tamo gde moj mozak nije bio pet minuta pre toga, što znači da uvek moram da predvidim situaciju. To mi je moto, kojeg se držim da bih ostala pribrana. Takođe, na obuci obavezno prolazimo kroz simulaciju otkaza motora, posle čega svaki pilot zna kako treba da odreaguje u datoj situaciji. Najvažnije je da sačuvamo hladnokrvnost, u kojoj nema mesta panici – kaže neustrašiva pilotkinja.

Ozbiljnost i hladnokrvnost Stefani se trudi da održi i prilikom obučavanja svojih učenika, koji je zbog lepote, mladosti, ali i pola često „na prvu loptu“ ne shvate kao autoritet.

Zbog lepote, mladosti, ali i pola često je „na prvu loptu“ ne shvate kao autoritet, Foto: SMATSA

– Potpuni je tabu da je pilotiranje aviona muški posao. Svaka žena je sposobna kao i muškarac, što nam mentori pri obuci uvek stave do znanja istim fizičkim i psihičkim vežbama izdržljivosti. Naravno, shvatam da većina žena ne bi radila moj posao, a kad mi neka od njih to i kaže, samo im s osmehom odgovorim: „Vi niste ni svesne da ja imam najlepšu kancelariju koja se može zamisliti: s pogledom na ceo svet“ – namiguje lepa Stefani, sanjajući da će jednog dana pilotirati Džambo Džetom, upravljajući krilima i dajući krila drugim putnicima.

Izvor : 24 Sata

Comments are closed.