Moguće školovanje pilota iz Japana

Uskoro bi mogla da se uspostavi saradnja Japanske pilotske akademije i SAA – kaže direktor japanske Pilotske akademije.

 

“Srbiji i Japanu je razvoj vazuhoplovstva veoma važan. Mi u japanskoj Pilotskoj akademiji mislimo da uslovi za školovanje pilota moraju da budu isti u celom svetu“, rekao je direktor japanske Pilotske akademije Kenichi Negishi prilikom posete SMATSA Vazduhoplovnoj akademiji u Vršcu. “Ovo što sam video u Vršcu je fantastično i želim da, kada se vratim u Japan, napravim detaljan plan saradnje naše dve Akademije. Znam da u Japanu ima mladih ljudi koji bi voleli da se školuju u Evropi a ovo je najmodernija akademija u Evropi koju sam video”, rekao je Negishi, i u šali priznao da je malo ljubomoran na flotu SAA, Kontrolni toranj i tako veliki vazdušni prostor koji SAA ima za obuku studenata.

Domaćin direktoru Pilotske akademije iz Japana bio je načelnik SMATSA Vazduhoplovne akademije Mirko Vranić, koji je rekao da je u SAA, za poslednjih šezdeset godina, više od dve hiljade pilota završilo obuku i da oni danas kao uspešni piloti lete za više od 30 svetskih kompanija. ”Očekujemo u narednih petnaest dana potpisivanje ugovora sa Air Serbia i školovanju njihovih studenata. To će predstavljati jedan novi kvalitet i unapređenje našeg brenda a siguran sam i novi ponos grada Vršca”, rekao je načelnik Vranić novinarima i kolegama iz Japana.

Inače, delegacija iz Japana došla je u posetu SMATSA Vazduhoplovnoj akademiju samo dan posle upisa nove Aprilske klase studenata. Gostima iz Japana je rečeno da je prijemni ispit položilo deset studenata iz SAD, Moldavije, Crne Gore i Srbije. Nastava novoj klasi počeće u Aprilu.

SMATSA vazduhoplovna akademija u Vršcu, jedan je od najvećih i najiskusnijih centara za obuku pilota u Evropi. U toj Akademiji se, računajući i Aprilsku klasu, školuje 95 budućih pilota iz čitavog sveta.

Comments are closed.