SMATSA školuje pilote za Er Srbija

Intenzivnija saradnja SMATSA sa Er Srbija za koju će Akademija u Vršcu školovati pilote

 

Direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA doo) Radojica Rovčanin najavio je danas intenzivnu saradnju SMATSA Vazduhoplovne akademije u Vršcu sa avio-kompanijom Er Srbija, za koju će školovati pilote. „Upravo sam razgovarao sa direktorom Er Srbija Danetom Kontićem jer 17 njihovih polaznika treba da se školuje kod nas za pilote“, rekao je Rovčanin na Sajmu turizma u Beogradu gde je svoje kapacitete predstavila popularna vršačka pilotska akademija.

On je naveo da je migracija pilota velika, jer je to veoma plaćeno zanimanje, pa Er Srbija, kako kaže, mora na vreme da planira i da ima stabilan broj posada i aviona. Rovčanin je podsetio da akademija, koja postoji 60 godina, ima sve više polaznika. Evo šta je Rovčanin rekao, obraćajući se visokim zvaničnicima države Srbije, predstavnicima ambasada i uglednim zvanicama, koji su prisustvovali promociji SMATSA Vazduhoplovne akademije:

„Dobar dan i dobro došli.Pozdravljam Vas u ime Kontrole letenja Srbije i Crne Gore i naše SMATSA Vazduhoplovne akademije u Vršcu. Evo zašto smo mi važni za razvoj turizma:

– obezbeđujemo da u ovaj deo Evrope bezbedno dođu gosti jer kontrolišemo vazdušni prostor u Srbiji, Crnoj Gori, južnom Jadranu i u više od polovine Bosne i Hercegovine.

– u našim Akademijama školujemo kontrolore, koji vode te vazduhoplove, a za proteklih 60 godina u Vršcu smo obučili više od 2 hiljade linijskih pilota koji sada rade u avio-kompanijama širom sveta. Zato smo odlučili da učestvujemo na Sajmu turizma i posetiocima predstavimo SMATSA Vazduhoplovnu akademiju koja je druga je po veličini pilotska Akademija u Evropi. Akademija ima 40 zaposlenih: profesora, instruktora i administrativnih radnika. Posedujemo sopstveni aerodrom na 300 hektara, 3 piste, Kontrolni toranj opremljen najsavremenijom tehnologijom i hiljadu 700 kvadratnih kilometara vazdušnog prostora. U floti imamo 20 aviona za obuku pilota od kojih su 8 potpuno novi. Posedujemo i savremeni simulator Alsim, koji je toliko tehnološki napredan da se 1 sat treninga u tom aparatu računa kao 1 sat realnog letenja.

SMATSA vazduhoplovna akademija ima ovlašćenje Direktorata Civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije da sprovodi i organizuje modularne i integrisane kurseve u skladu sa evropskim propisom JAR-FCL 1. Pri sticanju dozvole u SMATSA vazduhoplovnoj akademiji, pilot može da upravlja vazduhoplovom u bilo kojoj zemlji Evropske Unije bez dodatnog školovanja.

Veoma smo ponosni na to da nam je prošla godina bila najuspešnija od osnivanja: ostvarili smo 10 hiljada 500 sati naleta u svim vremenskim uslovima, imali 154 studenta, među kojima i 45 kadeta iz Alžira koje je na školovanje poslala njihova nacionalna avio-kompanija. Pored stručnog kadra, sopstvene Kontrole letenja i održavanja vazduhoplova, posebnu pažnju u SMATSA vazduhoplovnoj akademiji posvećujemo bezbednosti letenja. Najviše od svega nam znači to što na birou nema pilota – svi odmah nađu posao. Zato dođite kod nas da Vas naučimo kako da bezbedno letite u lepu budućnost.

Živeli.“

Prisutnima se obratio i ambasador Alžira u Srbiji, Abdelkader Mesdoua, čija zemlja već godinama školuje svoje pilote u SMATSA Vazduhoplovnoj akademiji.

Direktor SMATSA, Radojica Rovčanin, je u prijateljskom razgovorima novinarima još rekao da „imamo tradicionalne partnere i države koje su školovale svoje pilote ovde i nameravamo da ih sve vratimo“. On je najavio saradnju i sa srednjom Vazduhoplovnom akademijom u Beogradu, odakle, kako je rekao, jedna trećina nastavlja školovanje za kontrolore leta a jedna trećina za pilote.

Komentarišući zašto se akademija predstavlja na sajmu turizma, on je naveo da turizma nema bez transpota, a jedan od vidova transporta je aviosaobraćaj koji danas zauzima sve bolje mesto pored ostalog i sve većim brojem čarter letova.

Centar za obuku pilota SMATSA Vazduhoplovne akademije u Vršcu je jedan on najvećih i najiskusnijih centara za obuku pilota u Evropi. U poslednjih 60 godina više od 2.000 pilota je završilo obuku u toj akademiji i kao uspešni piloti lete za više od 30 svetskih kompanija.

Akademija ima modernizovanu flotu od 20 vazduhoplova, a njena dozvola odobrena je od Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja.

Prezentacija SMATSA Vazduhoplovne akademije trajaće do nedelje 02.03.2014. godine na štandu Grada Vršca u Hali 4 beogradskog Sajma.

Comments are closed.