Dnevne novine Politika – Alžirci lete iznad Vršca

Više od sto stranih polaznika Vazduhoplovne akademije polagalo završni ispit

 

Piloti pre demonstracije letenja u Vršcu (Foto Tanjug)

Vršac – Da SMATSA Vazduhoplovna akademija u Vršcu ima reputaciju druge najbolje ustanove ove vrste u Evropi, mogli su se uveriti svi koji su juče prisustvovali završnom ispitu nove generacije letača, mahom studenata iz inostranstva. Ovaj „test zrelosti“ sa interesovanjem su posmatrali ambasadori iz njihovih zemalja – Palestine, Alžira, Angole, Iraka, Maroka, Tunisa, Egipta, Libana, kao i otpravnici poslova ambasada Konga, Gvineje, Libije, Sirije i Nigerije.

Nasmejana lica mladih pilota iz prve grupe, njih 47 iz Alžira, svedoče da im dvodnevni „diplomatski ispit“ ne pada teško. Kako ističu nadležni u vršačkoj akademiji, procenat uspešnosti inostranih kadeta izuzetno je visok, jer je reč o pravim zaljubljenicima u plavetne visine. Sve njih, po okončanju ove akademije, očekuju uspešne karijere ne samo u svojim zemljama već i širom sveta. Najbolja garancija im je više od 2.000 prethodnika, koji su okončali akademiju još od davne 1954, kada je započela sa radom. Obuka traje između jedne i 2,5 godine, i košta 40.000 evra. Potražnja je ipak velika, jer je to i do pet puta jeftinije nego u inostranstvu.

U pratnji svojih instruktora, mladi Alžirci ulaze u avione i ubrzo je svih 20 američkih „cesni“ u vazduhu nad Vršcem, ploveći kroz 1.700 kvadratnih kilometara koji pripadaju isključivo vršačkoj akademiji za obuku njihovih pitomaca. To je, kako s ponosom ističu domaćini, nešto što retko koja akademija u svetu ima. Trenutno imaju 170 učenika, od kojih je 101 iz inostranstva. Osim kvalitetne obuke na svim nivoima, na raspolaganju im je i hotelski smeštaj internatskog tipa. Diploma ove akademije omogućuje posao kopilota u svim svetskim kompanijama, bez polaganja dodatnih testova i ispita.

Pilot i instruktor u „cesni“ (Foto Tanjug)

U društvu razdraganih diplomata, posmatramo Alžirce kako najpre lagano kruže oko vršačkog brega, a onda počinju sa demonstracijom stečenih veština u poslednjih godinu dana. Točkovima dodiruju betonsku pistu, ali se ne zaustavljaju, već odmah ponovo uzleću. Da bi se kroz koji minut posle vežbi, koje uključuju i trening u vanrednim okolnostima, vanredno isključivanje motora u letu i slične „rutinske“ operacije ponovo vratili na 1.000 stopa visine. Kako smo saznali, juče niko nije „pao“ na ispitu…

Slobodan Cvijan, generalni direktor SMATSA (Kontrole letenja Srbije i Crne Gore), naglasio je da je prvi let iznad Vršačkog brega izveden pre tačno 101 godinu, da se jedrilice koriste od 1934, a sama škola je počela sa radom dve decenije kasnije, kao Savezni vazduhoplovni centar u SFRJ. Od 1972, akademija postaje zvanična Jatova pilotska škola. Trenutno raspolaže sa 20 modernih aviona tipa „cesna“, od kojih je osam potpuno novih, uvezenih pre šest meseci iz SAD-a. „Posedujemo najsavremeniju tehnologiju i opremu i ovlašćeni smo da vršimo obuku za 15 različitih vrsta dozvola“, istakao je Cvijan.

NJegova ekselencija ambasador Palestine Muhamed Halil Nabhan, inače doajen među diplomatama iz arapskih zemalja u Beogradu, naglasio je da je SMATSA Vazduhoplovna akademija veoma cenjena u njihovim zemljama. „Veliki broj mojih zemljaka se školovao ovde, a sada lete širom sveta. Nastojaćemo da uspostavimo svestranu saradnju ne samo sa ovom ustanovom već i sa privredom Srbije u celini“, rekao je ambasador Palestine na besprekornom srpskom jeziku.

Bojan Bilbija

objavljeno: 29.06.2013.

Comments are closed.